Op het adres Meester Bardeslaan 15 woonden meerdere generaties van een joods- Duitse familie.

Alice, weduwe van Viktor Mannheimer, woonde hier met haar zoon Max Eugen Manfred Israel Mannheimer en dochter Helen/Ellen Cecilia Mannheimer. De moeder van Viktor, Lili Sara Fränkel, woonde volgens de registratielijsten van de gemeente ook op dit adres. Verder stond er ook een Joseph Fränkel ingeschreven.

Het is mogelijk dat deze laatstgenoemde de broer was van Lili Sara, hoewel we dit niet met zekerheid kunnen zeggen. Joseph Fränkel heeft op 1 juni 1942 nog geprobeerd om in aanmerking te komen voor emigratie, maar naar welk land hij wilde emigreren is niet bekend. Hij heeft echter geen visum gekregen.  

Hij is op 5 februari 1943 omgekomen in Auschwitz. Joseph Fränkel is 75 jaar geworden. Lili Fränkel is dan al overleden. Zij kwam te overlijden op 9 november 1942, in Amsterdam. Zij was 77 jaar toen ze overleed.  Het laatste bericht over Alice en haar volwassen zoon Max was dat zij op het transport van 25 februari 1944 van Westerbork naar Theresienstadt zaten. In diezelfde trein zaten ook hun plaatsgenoten Arthur Heidenheim en zijn vrouw.  Reacties

Locatie