Joseph Israel Roosen werd geboren op 16 augustus 1894 in Krefeld, Duitsland. Hij woonde in Amstelveen op de IJsselsteinlaan 15 met zijn eveneens Duitse vrouw Charlotte en hun twee kinderen Amalie Marga en Emil Hans.

Vader Roosen was koopman van beroep. Tijdens de oorlog verhuisde het gezin noodgedwongen naar de Noorder Amstellaan 6 IV, tegenwoordig de Churchilllaan, in Amsterdam.

Joseph had tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Duitse leger gediend en hij hoopte dat dit gegeven hem en zijn gezin kon sparen. Hij heeft nog een aanvraag gedaan om vanuit Westerbork naar Theresienstadt te mogen met zijn gezin, maar deze aanvraag is afgekeurd. In plaats daarvan werden zij naar het oosten gestuurd, zogenaamd om te moeten werken.  

Vader Joseph, moeder Charlotte en zoon Emil zijn op 1 februari 1944 naar Bergen-Belsen gedeporteerd vanuit Westerbork.  Dochter Amalie komt niet op deze transportlijsten voor. Zij was inmiddels getrouwd en kwam met haar man pas later in Westerbork.  Op 22 november 1943 is Amalie in Westerbork bevallen van een dochter, Ruth Eigenfeld.  Uiteindelijk is Joseph overleden in Bergen-Belsen, Charlotte in Tröbitz en Amalie in Birkenau.

Zoon Emil Hans heeft de oorlog overleefd. Hij is in het kader van Nooit meer teruggekomen geïnterviewd. Dit interview is terug te vinden op onze website. Reacties

Locatie