De familie Walbaum kwam, zoals vele andere Amstelveense joden, oorspronkelijk uit Duitsland.

Werner Josef trouwde op 27 oktober 1927 met Anna Kaufmann. Op 14 november 1928 werd in Aken hun eerste kind geboren, dochter Gisela. Enkele jaren later werd ook hun zoon Klaus geboren in Aken, op 14 augustus 1933.

De vier zijn ergens in de jaren dertig naar Nederland gekomen. In Nieuwer-Amstel kwamen zij terecht op de Dijkgravenlaan 20. Toen zij die woning moesten verlaten in oktober 1942 kwamen zij bij iemand in huis te wonen op de Waalstraat 57II. Op dit adres stonden zij allen ingeschreven tot aan het moment dat ze werden afgevoerd.

Klaus en Gisela zaten op het transport van maandag 4 september 1944 vanuit Westerbork naar Theresienstadt.  Omdat de bezetter het liefst alle gezinsleden van een gezin in één keer deporteerde, is het goed mogelijk dat ook ouders Werner en Anna op dat transport zaten.

Niemand van het gezin heeft de oorlog overleefd. Moeder Anna en zoon Klaus zijn vermoord in Auschwitz. Van vader Werner en dochter Gisela is niet precies duidelijk waar zij zijn omgekomen. Het joods monument houdt bij beiden als sterfplaats ‘Midden-Europa’ aan. Reacties

Locatie