Amstelveen - Amstelveense ouders die gedupeerd zijn in de Kinderopvangtoeslagaffaire krijgen de gemeentelijke belastingen kwijtgescholden. Op dit moment gaat het om 39 families voor in totaal € 24.000,- aan lokale belastingen. 

Het college van burgemeester en wethouders zegt alles in werking te zetten om gedupeerde ouders inde Toeslagenaffaire zo spoedig mogelijk te helpen.

Mogelijk 200 gedupeerden

Met de kwijtschelding loopt het college vooruit op de herstelwetgeving die waarschijnlijk op 1 januari 2022 ingaat. De Rijksbelastingdienst had de gemeente eerder geïnformeerd dat het om ongeveer 50 mogelijk gedupeerden zou gaan, dit blijken er nu echter 200 te zijn. De gemeente heeft direct het team dat de aanmeldingen moet beoordelen opgeschaald, om deze ouders zo snel mogelijk van een antwoord te kunnen voorzien. Voor deze inwoners zijn de gemeentelijke schulden tijdelijk bevroren totdat duidelijk is of zij in de regeling vallen. De eerste 39 gedupeerde ouders ontvangen binnenkort een brief van de gemeente.

Alles aan doen

“Wij doen er alles aan om de gedupeerde ouders in Amstelveen zo snel mogelijk te helpen door de lokale lasten kwijt te schelden”, zegt wethouder Herbert Raat (Financiën, VVD). “We houden de vinger aan de pols en als we iets kunnen doen, zullen we dat niet nalaten. Gedupeerden worden meteen geïnformeerd zodra duidelijk is dat zij door deze affaire als gedupeerde kunnen worden aangemerkt en in aanmerking komen voor kwijtschelding. Zeker in de huidige crisis waarin we verkeren, is het belangrijk om deze ouders snel te helpen en hun zorgen te verminderen.”

Steunpunt Kinderopvangtoeslagenaffaire Amstelveen

De gemeente helpt de gedupeerde ouders ook op andere manieren op weg. “We gaan met alle ouders in gesprek en stellen een persoonlijk plan voor hen op”, zegt Marijn van Ballegooijen (Zorg, PvdA). “We kijken naar de verschillende leefgebieden zoals inkomen, werk en gezin. Hiervoor is het Steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire opgericht. De belangrijkste rol van het steunpunt is het bieden van een luisterend oor. In samenwerking met Participe is er een lotgenotengroep gestart waar zich reeds een tiental ouders bij heeft aangemeld. Samen kunnen zij met elkaar in gesprek over wat hen is overkomen.”

Gedupeerden kunnen zich melden bij het steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire via (020) 540 49 11 of per mail via steunpunt@amstelveen.nl. Meer informatie kan men vinden op de gemeentelijke website amstelveen.nl/kinderopvangtoeslagaffaire

Kwijtschelding los van andere schulden

Het kwijtschelden van de lokale lasten staat los van andere schulden die de gedupeerde ouders hebben. Voor kwijtschelding van de overige schulden is de Belastingdienst nog bezig een proces te ontwikkelen. Dit is een complexe taak waarvan de gemeente verwacht dat het in de loop van dit jaar meer vorm zal krijgen.

'Het wachten op de afhandeling bij de Belastingdienst kan soms lang in beslag nemen en dit kan frustratie met zich meebrengen. De consulenten van het steunpunt kijken in deze periode goed wat ze in de tussentijd voor inwoners kunnen betekenen', aldus de gemeente.

Sommige ouders hebben, zo meldt Amstelveen, de compensatieregeling van € 30.000 al ontvangen. Om deze ouders op de juiste manier te adviseren over hun financiën en bijvoorbeeld mogelijke spaardoelen vast te stellen werken we samen met Stichting CAV. Zij bieden budgetcoaching aan in drie persoonlijke gesprekken.Reacties