Amstelveen - Het nieuwe Amstelveense monument ‘Nooit meer teruggekomen’ met daarop de namen van 166 Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord, is deze week geplaatst aan de Prins Bernhardlaan, in de bocht van de Amsterdamseweg. De officiële onthulling moet vanwege de coronacrisis worden uitgesteld.

De namen op het bijzondere monument zijn letter-voor-letter handmatig ingezet met machinaal uitgesneden koperen letters. Zowel de stalen wand als de letters zullen de komende maanden gaan oxideren totdat de wand na enkele maanden een egale roodbruine kleur krijgt en de letters groen uitslaan.

Uitstel onthulling
Projectleiders David Serphos en Hugo van der Kooij (Amstelveen Oranje) laten weten dat de voor 21 april  geplande onthulling door de burgemeester, waarvoor de hele gemeente zou worden uitgenodigd, vanwege de corona-crisis helaas voor onbepaalde tijd moest worden uitgesteld. 

Bestrating wordt aangepast
‘Het is niet anders’, aldus Serphos, ‘maar nu het kunstwerk dankzij de buitengewone inzet van de producent op tijd af was, wilden we het ook toegankelijk maken voor het publiek. Vanaf eind volgende week kan men het bezichtigen. Dan is ook de bestrating – nu nog aarde - aangepast.’

Geschiedenis
Wethouder Herbert Raat (VVD) laat weten het monument een zeer belangrijke aanvulling te vinden voor Amstelveen en is tevreden dat het monument er inmiddels staat. 'De omgeving rond het monument wordt uiteraard netjes opgeknapt'.

Het monument past volgens het college van B en W  in het programma Historisch Besef waarmee Amstelveen meer aandacht wil geven aan haar geschiedenis. 'Ook de zwarte bladzijden’, zei Raat eerder over het monument. ‘Wat de Joodse gemeenschap is overkomen in de Tweede Wereldoorlog is een van de grootste littekens van Amstelveen. En wij willen ervoor zorgen dat deze geschiedenis zichtbaar in herinnering gebracht en niet vergeten wordt. Een herdenkingsmonument heeft de volle steun van de gemeenteraad.’

Over het monument
Het monument is een ontwerp van de Amstelveense Piet Cohen (84) en werd uitgevoerd door de firma Singeling in Wormerveer. Het bestaat uit twee geïntegreerde onderdelen: een uit Cortenstaal opgetrokken wand met daarop de namen en leeftijden van 165 mannen, vrouwen en kinderen die de Jodenvervolging met de dood moesten bekopen. Op de wand leunt een roestvrijstalen replica van een deels opengevouwen briefje dat onderweg van Westerbork naar Concentratiekamp Auschwitz uit de trein werd gegooid, zoals zo veel briefjes die tussen hoop en wanhoop werden geschreven.

Op het briefje valt te lezen:

7-9-‘43

Lieve Allen,

Nu is het zoo ver. 

Houden goeden moed. 

Doen jullie het ook.

Stemming best. 

Hartelijk omhelst

[namen onleesbaar]

Onthulling 
‘Zodra een nieuwe datum bekend is voor de onthulling van het monument, zal dit breed worden aangekondigd’, aldus Van der Kooij en Serphos. Tot die tijd kan het monument uiteraard al worden bewonderd. Wilt u even kijken? Doe dat tijdens deze corona-periode dan uitdrukkelijk met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM.

Nooitmeerteruggekomen.nl

Op de website www.nooitmeerteruggekomen.nl is meer informatie te vinden over het monument. Ook zijn er fragmenten te vinden van interviews die met Joodse overlevenden uit Amstelveen werden gehouden.

monument_amstelveen_plaatsing.jpgReacties

Locatie