'We zijn erg blij met het groene licht van het college van B&W van Amstelveen voor het herdenkingsmonument voor Joodse oorlogsslachtoffers uit Amstelveen,' zeggen de betrokkenen van het Amstelveense project Nooit Meer Teruggekomen.
De gemeente toonde zich onder de indruk van het aangedragen voorlopig ontwerp van de in Amstelveen woonachtige ontwerper Piet Cohen (1935), die zelf als onderduiker de Tweede Wereldoorlog overleefde. Ook de locatie is bekend: in de ‘gouden bocht’ van de Amsterdamseweg, aan de Prins Bernhardlaan.
Ontwerp
Het ontwerp (zie foto) bestaat uit een paneel van ongeveer 1 meter hoog en 3,5 meter breed opgetrokken uit Corten-staal, met daarop de namen van alle Amstelveense Joodse slachtoffers. Ook de leeftijden, uiteenlopend van 6 maanden tot in de 90 jaar oud, staan erbij vermeld. Op het paneel wordt een opengevouwen briefje geplaatst met een tekst. Dit briefje verwijst naar de vele briefjes die tijdens de deportatie uit de trein en naar de concentratiekampen werden gegooid. Bij het monument komt een zitelement. Er is ook voldoende gelegenheid voor samenkomsten, zoals herdenkingsbijeenkomsten en schoolklassen.
Stichting Amstelveen Oranje
Stichting Amstelveen Oranje nam het initiatief voor het monument. Het lanceerde het project ‘Nooit meer teruggekomen’ waar dit monument een onderdeel van uitmaakt. De gemeenteraad nam in juli van dit jaar unaniem een motie aan waarin het College van B&W is gevraagd is om een herdenkingsmonument te realiseren. De planning is om het herdenkingsmonument in april 2020 te onthullen.
Zichtbaar
Wethouder Herbert Raat, die de portefeuille Monumentenzorg beheert, informeerde op 12 november 2019 het Amstelveense College over de voortgang rond het initiatief voor het monument.
Raat: 'Een herdenkingsmonument past in het programma Historisch Besef waarmee we meer aandacht willen geven aan onze geschiedenis, ook aan de zwarte bladzijden. Wat de Joodse gemeenschap is overkomen in de Tweede Wereldoorlog is een van de grootste littekens van Amstelveen. En wij willen ervoor zorgen dat deze geschiedenis zichtbaar in herinnering gebracht en niet vergeten wordt. Een herdenkingsmonument heeft de volle steun van de gemeenteraad. Veel betrokken Amstelveners en in het bijzonder Amstelveen Oranje zetten zich ervoor in. Speciale dank aan Hugo van der Kooij en David Serphos voor het vele werk dat zij verrichten.'