Amstelveen – Bij het Amstelveense politiebureau melden zich regelmatig inwoners die zijn opgelicht via internet of telefonische babbeltrucs. De politie waarschuwt Amstelveners (opnieuw) om op hun hoede te zijn omdat er een ongekend scala aan oplichtingstrucs rond gaat.

De meeste gedupeerde Amstelveners zijn slachtoffer van malafide verkoopsites, of hebben op vreemde links geklikt en gegevens ingevuld waardoor ze soms voor duizenden euro’s het schip in gaan. De Amstelveense politie attendeert inwoners op de website www.fraudehelpdesk.nl waar meer informatie over cybercrime is te vinden en hoe te voorkomen dat je slachtoffer wordt van oplichters.

Actuele oplichtingtrucs en valse berichten

Onder andere de oplichtingsmethode waarbij criminelen een fake bericht sturen (via whatsapp, sms of mail) waarin een zogenaamde bekende bank, pakketdienst of organisatie vraagt om op een link te klikken en gegevens in te vullen maakt veel slachtoffers. Klik hier voor actuele oplichtingtrucs en klik hier voor valse e-mails die momenteel in omloop zijn.

KLIK OP DEZE BUTTON VOOR MEER INFO VIA DE FRAUDEHELPDESK

Ouderen 

Ook blijkt dat vooral ouderen inwoners in beltrucs trappen. Zij worden gevraagd om in te loggen op hun online bankomgeving en zogenaamd geld 'veilig' te stellen. De criminelen plunderen vervolgens de rekening.

Explosieve stijging cybercriminilateit

Uit landelijke cijfers blijkt dat het aantal meldingen van cybercrimnilatieit dit jaar wederom  explosief is toegenomen. Alleen al in de eerste vier maanden van 2021 werden in Nederland bijna 80 procent meer meldingen gedaan dan in de eerste vier maanden van 2020, aldus de politie op Facebook.Reacties