Verlang jij naar vroeger? Video van Amstelveen in 1987


Amstelveen - Op YouTube is een video van een auto-rondrit door Amstelveen te zien uit september 1987. De video, feitelijk een soort 'early dashcam', geeft een mooi inkijkje in hoe Amstelveen de afgelopen decennia is veranderd.

De beelden zijn op 11 september 1987 gemaakt door Jan Hovers, die destijds een videocamera te leen had omdat hij 14 dagen ervoor was getrouwd. Hij besloot die dag een video-ritje te maken langs dierbare plekken in zijn woonplaats, zoals zijn school en ouderlijk huis , en bewaarde beelden: dat levert ruim dertig jaar later bijzondere historische beelden op.

Plein 60

De auto met camera rijdt namelijk onder andere langs Plein 60, nog  ruim voordat het straatbeeld in het centrum zou veranderen door de vernieuwing in Stadshart Amstelveen. Te zien is onder andere het oude V&D-gebouw, het C&A-gebouw, het voormalige postkantoor en het oude Cultureel Centrum en de winkels aan de Zaagtand. De video duurt 25 minuten: de beeldkwaliteit is voor hedendaagse standaarden misschien niet optimaal, maar dat mag de pret niet drukken.

Oude Dorp

Ook toert de auto door het Oude Dorp toen daar nog BMW-garage Van Poelgeest in het hart van het dorp was gevestigd en er zijn beelden van de trambaan in aanleg en de Carmelkerk die destijds nog aan de Rembrandtweg stond. Al met al een prachtig inkijkje, dat de nodige herinneringen zal oproepen bij (oud-)Amstelveners.

Met dank aan: Jan Hovers, YouTubeReacties