VVD-wethouder Rob Ellermeijer (Sport) heeft dinsdag 4 mei een krans gelegd voor de sporters die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Ellermeijer legde de krans samen met de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim. 

De herdenking vond plaats bij het Olympisch Stadion in Amsterdam en wordt sinds 2005 georganiseerd.

Belangrijk

Op 4 mei worden allen – burgers en militairen – herdacht, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. “Veel mensen weten niet dat er ook sporters zijn omgekomen tijdens de oorlog of dat er een monument voor hen is bij het Olympisch Stadion”, zegt Ellermeijer. “Daarom is het belangrijk om hierbij stil te staan.”

Thema

Het thema van de Nationale Sportherdenking is dit jaar de maatschappelijke rol van sport na een oorlog. “Een belangrijk thema”, zegt directeur van AmstelveenSport Heleen van Ketwich Veschuur, tevens lid van het comité Nationale Sportherdenking. De Tweede Wereldoorlog is namelijk verantwoordelijk geweest voor de internationale doorbraak van gehandicaptensport. Met behulp van sport en lichaamsbeweging werden zwaargewonde oorlogsslachtoffers begeleid bij hun terugkeer in de maatschappij. “Uiteindelijk zijn hieruit de Paralympische Spelen ontstaan,” zegt Van Ketwich Verschuur.

Livestream

Vanwege corona konden er maar dertig mensen op de besloten herdenking komen. Belangstellenden konden de ceremonie volgen via een livestream.

Op de foto vlnr: Ugur Pekdemir (Directeur Rabobank Metropool Regio Amsterdam), Heleen van Ketwich Verschuur (AmstelveenSport) en VVD-wethouder Rob EllermeijerReacties

Locatie