De familie Van Witsen kwam oorspronkelijk niet uit de buurt van Nieuwer-Amstel.

Vader David van Witsen was geboren in Den Haag, terwijl moeder Sara de Hoop uit Rotterdam kwam. David en Sara trouwden in 1910 in Rotterdam.

Hun kinderen Hans en Louise werden geboren in Zandvoort. Pas in 1940 verhuisde het gezin naar de Ruwiellaan 14 in Nieuwer-Amstel. Ook Sara’s moeder, Assne Mina de Hoop-Aronstamm, verhuisde mee. 

Hans verliet tijdens de oorlog het ouderlijk huis. Hij werkte en woonde per 17 juli 1942 in het Apeldoornse Bos, een joodse psychiatrische inrichting. Hier leerde hij Annie Preger kennen, een leerlingverpleegster. De twee verloofden zich op 19 september van dat jaar.

Het Apeldoornse Bos werd in de nacht van 21 op 22 januari ontruimd door de nazi’s. Mogelijk zijn Hans en Annie toen ook opgepakt. Hun huwelijk vond op 28 januari 1943 plaats in Westerbork.

Enkele maanden voor deze gebeurtenissen moest de rest van het gezin Van Witsen al verhuizen van Nieuwer-Amstel naar de Rubensstraat in Amsterdam.

Lang zullen David, Sara en Louise hier waarschijnlijk niet gezeten hebben. David en Sara zijn op 23 juli 1943 vermoord in Sobibor. Hans en zijn vrouw zijn op 5 maart van dat jaar al vermoord, ook in Sobibor. Alleen Louise en haar grootmoeder Assne hebben de Tweede Wereldoorlog overleefd. Reacties

Locatie