Renée Mary Moscow werd op 30 juni 1921 in Amsterdam geboren, maar had ook de Engelse nationaliteit.

Renée woonde op de Willem van Beijerenlaan 37. Ze werkte als administratief medewerker op een kantoor.

Zij werd op 28 juni 1943 op transport gesteld van Westerbork naar het Franse interneringskamp Vittel. Van dittransport is heel precies de route beschreven. Op de 28e vertrok de trein, met daarin onder andere Renée, om 16.35 uur vanuit Westerbork. Daarna is de trein door gereden naar Assen waar hij om 17.18 uur aankwam.

Vervolgens maakte de trein om 22.16 uur een stop in Amsterdam waar de trein, inclusief alle inzittenden, tijdens de nacht is blijven staan. De volgende ochtend vertrok het transport om 7.51 uur richting Den Haag waar hij om 8.53 uur aankwam om vervolgens om 20.20 uur aan te komen in Parijs. Op 30 juni, nota bene de 22e verjaardag van Renée, arriveerde de trein om precies 10.00 uur in Vittel.

Renée werd met nog twintig andere joden naar het kamp gebracht. In dit kamp zaten vooral gevangenen met de Amerikaanse of Britse nationaliteit. De bezetters beschouwden deze personen als eventuele uitwisselingsobjecten. Mogelijk heeft haar Engelse nationaliteit Renée gered van vervolging. Zij is namelijk wél teruggekomen.Reacties

Locatie