Amstelveen - In park De Stadstuinen in Stadshart Amstelveen is zondagavond het Holocaustmonument 'Levenslicht' onthuld.

Het tijdelijke monument, dat vanavond werd onthuld door burgemeester Tjapko Poppens, is te zien tot en met 2 februari 2020. De onthulling werd bijgewoond door zo'n 150 mensen. Het speciale monument, waarvan de stenen oplichten, ligt in de vijver van De Stadstuinen.

Bij de onthulling spraken naast burgemeester Poppens, ook rabbijn Vorst en dichter Koos Hagen. De onthulling van dit monument is één van de activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid. H

Op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei herdenkt de gemeente Amstelveen, samen met nog 170 Nederlandse gemeenten, de verschrikkingen van de Holocaust met een tijdelijk lichtmonument ‘Levenslicht’. Dit jaar is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt dit herdacht. 

Burgemeester Tjapko Poppens: “Ook in Amstelveen woonden Joden die zijn gedeporteerd en vermoord. 167 inwoners kwamen nooit meer terug. Met dit monument denken we aan hen en aan alle slachtoffers van de Holocaust. De stenen op het monument ‘ademen’ licht, waarmee we de herinneringen aan de slachtoffers levend houden.”

Het monument is ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. In de Joodse traditie worden stenen op een graf gelegd als eerbetoon aan de overledene. Ook in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde heeft deze tradities als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de blijvende impact van de Holocaust. Het project is mede mogelijk gemaakt door stichting Amstelveen Oranje. 

levenslicht_amstelveen2.jpg

levenslicht_Amstelveen3.jpgReacties

Locatie